Fornyelse – gennem fornyelse

Nedenstående var min velkomsthilsen til deltagerne i innovationscampen januar 2014:

For mange år siden, da jeg var provst i Aarhus, cyklede jeg en dag forbi Arlas store administrationscenter i Brabrand. Her var der et skilt, hvor der stor: ”Arlas innovationsafdeling.” Jeg tænkte, at det da i grunden kunne være spændende at tage ind og høre, om de kunne lære mig noget om fornyelse i Folkekirken. Så jeg stoppede op og gik indenfor og var heldig med det samme at få lejlighed til at mødes med én af de ledende medarbejdere. Han syntes det var lidt sjovt at møde en præst, som kunne tænke sig at høre om deres arbejde, og han fortalte, at der var over 100 medarbejdere ansat i denne afdeling.

Men så sagde han: ”De fleste tror, at det er os, der sidder her og finder på nye produkter. Men det er det slet ikke. Fornyelsen kommer udefra. Fra de små steder, små mejerier eller køkkener, hvor folk får en god ide. Dem sender de herind, og det som vi gør i innovationsafdelingen er at afprøve, overveje, udvikle og i sidste ende indstille til, hvilke produkter der kan sættes i produktion.”

Da jeg senere blev biskop, valgte jeg at nedsætte et innovationsudvalg i stiftet. Her mødes 6-8 præster og lægfolk og drøfter, hvad vi har hørt af nye gode og gerne også skæve initiativer, og hvad vi kunne tænke os at sætte i gang eller prøve af i stiftet. Det er i tidens løb blevet til rigtig mange initiativer. Vel at mærke ikke nogle, som vi selv har fundet på, men som vi har drøftet og udviklet og været med til at sætte i gang.

Siden har vi fået et nyt motto for Lolland-Falsters Stift. Det er latin – og det går jo nok i denne forsamling. Det hedder: Ex contemplatione innovatio. Af fordybelse kommer fornyelse. Eller man kan sige: Ingen fornyelse uden fordybelse.

Det hænger sammen som træets rødder og dets grene. Træet kan kun vokse i takt med, at det skyder dybere rødder.

Derfor skal vi – når vi taler om fornyelse – altid huske at have fordybelsen med. Ellers visner fornyelsen.

Så traditionen er vigtig. Ja, man kan vel sige at de største nybrud og fornyelser sker der, hvor man graver de gamle kilder fri. (Sådan som det i 1. Mosebog hedder at Isak gravede de gamle brønde fri 1. Mos 26,18).)

Som alle ved, sker der rigtig meget fornyelse i Folkekirken i disse år. I alle stifter bobler det med kreativitet, nye ideer og initiativer, som på forskellig måde er med til at komme mennesker i møde.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi som biskopper diskuterede, hvad vi i grunden skulle med en sådan innovation Camp. For der lå ligesom i initiativet en antydning af, at der ikke sker fornyelse i folkekirken.

Men efter nogle meningsudvekslinger med ministeren har vi naturligvis valgt at bakke op om initiativet og er gået ind i arbejdet. For er der noget vi som biskopper også ønsker at arbejde for, så er det fornyelse. Fornyelse og fordybelse.

På biskoppernes vegne hilser jeg derfor også denne innovation camp velkommen, og håber at konferencen må afspejle noget af det, som allerede forgår i Folkekirken.

Så bliver det i hvert fald ikke kedeligt at være med!

Steen Skovsgaard

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s