Affald og kirker

Bispegården i Nykøbing F er omgivet af en stor have. Det er en daglig glæde at bo her. Det eneste minus er, at mange betragter haven som et sted, hvor man bare kan smide sit affald ind over hækken.

Et par gange om året går jeg derfor rundt i haven og samler affald op. I fredags var jeg på min forårsturne, og det var ikke småting, jeg fandt: Flasker, dåser, papir, plastic, en enkelt gummihandske, tre postkasselåger af metal. I år var der i øvrigt noget helt specielt, nemlig 6 hundeposer med indhold. Der er åbenbart én eller flere, som samler sin hunds efterladenskaber pænt op, putter dem i en plasticpose for så at kaste posen ind til biskoppen. Gad vide om man tror, at affald fjerner sig af sig selv? Det vil jeg da gerne benytte lejligheden til at sige, at det gør det altså ikke. Der er mennesker, som går rundt og fjerner vores affald, og der er endda også sat dertil indrettede affaldsspande op – også ved bispegården – hvor man har lov at lægge sit affald.

På min rundgang i haven kom jeg til at tænke på, at det at fjerne andre menneskers affald i grunden er et godt billede på præstens og kirkens opgave. I kirken har vi lov at komme hen for at få vore synders forladelse, som det hedder. Alt det, som vi har gjort galt, vore svigt, overtrædelser, alt det som gør ondt, og som vi ikke ved, hvad vi skal stille op med – det har vi lov til at komme frem med for Gud. Og han lover at tage imod os, tilgive os og rense os for alle vore synder.

Kirken er med andre ord en slags åndelig affaldsspand, hvor vi kan komme med vore sorger, synder, smerter og bekymringer. ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile” – siger Jesus i Mattæusevangeliet kap 11 vers 28.

Hvor er det godt, at vi har kirkerne! De gør en samfundsnyttig opgave. Det betyder jo, at vi ikke længere behøver at skyde skylden fra os eller over på hinanden. Vi behøver ikke at svine os selv og andre til ved at kaste alt vort affald, vore frustrationer og bekymringer over andres hække.

Vi har kirker rundt omkring i stiftet – og indenfor køreafstand – hvor vi til gudstjenester har direkte adgang til at komme af med alt det, der gør ondt. Og hvor vi kan blive renset og fornyet.

Så min opfordring til enhver skal være at benytte kirkerne. Men altså også at benytte de opstillede affaldsspande!

Steen Skovsgaard

 

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s