Kirken og erhvervslivet tættere sammen i det nye år?

På DR2 blev der i de sidste dage af 2014 sendt et par gode og tankevækkende udsendelser. Det var sognepræst Flemming Pless, som havde inviteret to udvalgte personer på hver sin såkaldte bodsvandring på Hærvejen. Det var henholdsvis Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte og tidligere departementschef i skatteministeriet Peter Loft, som vi fik lov at følge i samtale med præsten på vandreturen og over middagen. Og undervejs i udsendelsen blev der vist stemningsfulde optagelser af den smukke natur langs Hærvejen.
Men det afgørende og formålet med udsendelserne var sognepræstens forsøg på og tilbud om at åbne op til de to hovedpersoners personlige tanker og sjælekampe. Begge har de som bekendt været udsat for et voldsomt mediepres, og spørgsmålet var om de på en sådan vandring kunne nå til en dybere erkendelse, ja, måske endda til en bekendelse af egne fejl og svigt i den forbindelse.
Det vil være en stærk overdrivelse at påstå, at dette sidste lykkedes; men alligevel er der grund til at hilse disse udsendelser varmt velkommen. For at få lov til at følge to mennesker, som vandrer sammen og taler om tro og spiritualitet, skyld og ansvar, med mulighed for at standse op, dvæle eftertænksomt og lytte opmærksomt til hinanden – det er der i høj grad brug. Og det er velgørende at opleve, at TV kan være andet end film, hurtige nyheder og underholdning.
Udsendelsesrækken fortsætter til foråret, og jeg glæder mig allerede til at følge dem. Allermest er det dog mit håb, at de må medvirke til, at endnu flere politikere, erhvervs- og offentlige ledere og andre vil få øje for de muligheder og tilbud, som rent faktisk eksisterer for sådanne samtaler og et sådant samarbejde med den kirkelige verden.
I Lolland-Falsters Stift har vi f.eks. i flere år arbejdet med at udvikle Refugiet Lolland-Falster. Her tilbyder vi at møde mennesker, der har brug for refleksion og stilhed, og som har lyst til at få en samtalepartner og mulighed for fordybelse. Refugiet blev etableret for snart 6 år siden, og gennem retræter, kursusvirksomhed, foredrag, pilgrimsvandringer o.a. forsøger vi at yde forskellige tilbud til erhvervslivet, kirkelige og offentlige organisationer og institutioner samt individuelle personer.
I skrivende stund er vi desuden ved at etablere et pilgrimscenter ved Maribo Domkirke, som vi håber kan være et samlende led for mange af de gamle pilgrimsruter og for pilgrimsbevægelsen generelt.
Hvad får man så ud af en sådan pilgrimstur eller retræte? I 2013 gennemførte Refugiet Lolland-Falster en række retræter for private og offentlige ledere, og de efterfølgende evalueringer var meget positive. Deltagerne havde i høj grad følt sig udfordret og beriget, og fordybelsen kom for mange af dem til at betyde en fornyelse.
Men måske kan man samle erfaringerne i det, som Peter Loft opdagede på sin pilgrimsvandring sammen med præsten. Han kom nemlig i samtalens løb ind på, hvor meget hans hustru havde båret og hjulpet ham i den svære tid, og på spørgsmålet, om han havde fået sagt hende tak, måtte han indrømme, at det havde han vist ikke rigtigt fået gjort. Men det ville han huske, når han kom hjem.
Så enkelt kan meningen med en retræte, en pilgrimsvandring ja, livet udtrykkes: Vi skal huske at sige hinanden tak. Særligt til vore helt nære. Det er ligeså banalt som det er svært, og der skal ofte en samtalepartner til at minde én om det.
En sådan samtalepartner kan kirken rent faktisk være.
Steen Skovsgaard

Advertisement
Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s