Dåben – en sag for menigheden

Der er for tiden stor opmærksomhed på dåben. Den forrige kirkeminister og Landsforeningen af menighedsrådsmedlemmer har sat det faldende dåbstal på dagsordenen, og på det Teologiske Fakultet i København er der netop udgivet en rapport: Dåb eller ej? Rapport om småbørnsforældres til- og fravalg af dåb. Endelig har der også været debat om dåb i det fri/udenfor den almindelige højmesse.
På det seneste møde i min teologiske tænketank havde jeg derfor taget emnet på dagsordenen. Her kom vi i løbet af samtalen til at drøfte en ide, som jeg efterfølgende har foreslået præsterne i Lolland-Falsters Stift: At præsten under søndagsgudstjenestens meddelelser annoncerer den kommende søndags eller lørdags-/hverdagsdåb. På samme måde som det har været tradition at offentliggøre en forestående vielse nogle søndage forinden, sådan kan præsten vælge – efter aftale med dåbsforældrene – at meddele menigheden, hvem der skal døbes den følgende søndag eller ved en evt. kommende dåbsgudstjeneste. Derved skabes der dels en opmærksomhed omkring dåben og dåbsbarnet, og samtidig markeres det, at dåben udenfor højmessen ikke er en ”privat” handling, men en offentlig dåbsgudstjeneste, hvor menigheden har mulighed for at deltage.
Det vil desuden være naturligt, at præsten i den forbindelse – ligesom det var tilfældet ved lysninger – beder for dåbsbarnet og dets familie. Det kunne endelig blive en særlig anledning for dåbsfamilien til at deltage i højmessen forud for dåben, hvor de dels vil føle sig inddraget og velkomne – og dels vil kunne gøre barnet (og evt. sig selv) kendt med rummet og menigheden.
Steen Skovsgaard

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s