De mange flygtninge i Rødbyhavn

Jeg har netop været nede i Rødbyhavn og talt med lederen af politiindsatsen i Rødbyhavn, Kim Kliver. Han var glad for biskoppens besøg, og gav udtryk for sin anerkendelse over herved at mærke folkekirkens interesse og medleven. Samtidig gjorde han opmærksom på, at der ikke var brug for mere praktisk hjælp. Der bliver sørget tilstrækkeligt for de mange flygtninges fornødenheder.

Jeg fortalte ham, at jeg havde skrevet en bøn og opfordret præsterne i stiftet til at bede for situationen og flygtningene ved den kommende søndags gudstjeneste, og han udtrykte glæde over, at også politiet er omfattet af bønnen.

Samtidig har Merete Bandak, Lindeskovkirken, Nykøbing F. skrevet en ”flygtningesalme” for en måneds tid siden. Noden er sendt til præsterne og kan findes på Lolland-Falsters Stifts hjemmeside.

Min opfordring til præsterne, forbønnen og salmen kan læses nedenfor

Kære præster

Verdens nød er pludselig kommet tæt på , og jeg er blevet spurgt af flere om, hvad vi som præster og menigheder kan gøre for de mange flygtninge, som krydser igennem stiftet i disse timer. Umiddelbart ser det ud som om, at der bliver ydet den bedst mulige konkrete hjælp til flygtningene; men jeg hører naturligvis gerne fra jer, hvis I mener eller har kendskab til, at der er noget vi hver især kan eller bør gøre. Ellers kan jeg blot opfordre til forbøn og sang, hvilket jo også er vores kerneydelse som menighed.

Så jeg vil hermed opfordre jer til at tage denne vanskelige situation og disse flygtninge med i kirkebønnen på søndag – og til inspiration for dette har jeg skrevet denne bøn:

Herre vor Gud himmelske far!

Vi takker dig for livet, som du har givet os, og for de gode kår, som vi har fået lov til at leve under. Giv os at bruge dine gaver ret, så vi må være gode og trofaste forvaltere af alt det, som du har betroet os.

I denne tid, hvor verdens nød og mange flygtninge er kommet tæt på vores dagligdag, beder vi dig: Lad os ikke bukke under i frygt, magtesløshed og bekymringer for fremtiden. Tilgiv os, både når vi tror, at vi kan vende ryggen til problemerne, og når vi tror, at vi kan løse alle verdens problemer.

Vi beder for vore politikere, som har et stort ansvar og en stor opgave at løse. Vær hos dem og styrk dem midt i al rådvildhed, så de kan træffe de rigtige beslutninger. Og vær med politiet, som står i forreste linje og skal håndtere den vanskelige opgave med fasthed og menneskelighed.

For kirken og vore menigheder beder vi. Giv os frimodighed og ubekymrethed, så vi midt i al den menneskelige nød tør løfte vore hoveder, og så vi ser din søn Jesus Kristus i de mennesker, som kommer til os i disse dage.

Vi beder for hver enkelt flygtning, for barnet, som vandrer på trætte ben og i udslidte sko, holdt i hånden af bekymrede og bange voksne.

Hold du også selv om dem. Ja, hold os alle fast i ansvaret for hinanden, hold os fast i den indbyrdes kærlighed og hold os fast i håbet om altings genoprettelse.

Herre hør vor bøn!

Merete Bandaks ”flygtningssalme”:

Mød mig med omsorg og åben favn

Jeg er en flygtning på oprørte have

Bag mig er ufred og friske grave

Forude: Venter en venlig havn?

Bag ved os synker det kendte land

Glæde og latter og hverdagsrutiner

Brødre, forældre og små kusiner

Sommer og solvarmet badevand

Rundtom er løsrevne bibelord

Rester af hverdag, fragmenter af latter

Rædselsvisioner som ingen fatter

Undergangsstrømme og smerte stor

Bjærg mig, ja ræk mig en redningskrans

Flettet af mildhed og blomster  fra marken

Und mig et hvil på en bænk i parken

Sorgen har brug for en stille dans

Ånd på mit øje, giv hjertet fred

Du som var fremmed og flygtning i verden

Kristus, min makker på pilgrimsfærden

Du er mit håb til min sol går ned

                                         Merete Bandak 2015

Advertisement
Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s