Den sidste tid!

Den sidste tid og det kristne håb

I trosbekendelsen lyder det hver søndag i Folkekirken, at vi tror, at Jesus skal komme igen ”for at dømme levende og døde”. Det er en vigtig del af den kristne tro og forkyndelse, at vi venter på Jesu genkomst og dommedag.

Denne tro har mange former. Jeg har netop haft lejlighed til at se den nye dokumentarfilm: ”Den sidste tid” af instruktør Christoffer Dreyer. Her følger vi Esther og Hans, som lever i en usædvanlig og meget konkret forventning om, at dommedag er nær. I over 40 år har de forsøgt at læse tidens tegn, og de har forberedt sig på dommedag på mange forskellige måder. Bl.a. følger man dem i filmen, mens de handler ind i Spejdersport. De skal jo have økser, sav, særlige handsker og andet udstyr med hjem, som de pakker i hver sin rygsæk. Så er de beredt på Herrens genkomst. Det er naturligvis naivt og fundamentalistisk og alt for meget, når de to vil tolke alle tidens tegn som mulige udtryk for Herrens snarlige genkomst og forbereder sig så konkret. Men filmen skildrer dem solidarisk, stille og smukt. Vi følger dem i deres helt almindelige verden, ser dem i deres lille rækkehus, og fornemmer deres indbyrdes kærlighed og forbundethed gennem 50 års ægteskab. Vi følger også deres forberedelser til det forestående guldbryllup; men forventningen om den kommende fest er for intet at regne mod det verdensdrama, som de venter og forbereder sig på.

Teologisk kan der rejses mange indvendinger og spørgsmål. Sidste søndag hørte vi f.eks. i kirkerne Jesu ord: ”Den, der søger at redde sit liv, skal miste det, men den, der mister det, skal vinde det!” Så hvad skal alle disse konkrete forberedelser i grunden gøre godt for? Hvad er det de to vil reddes fra? Og hvad mener de, at de kunne redde sig til? I samme tekst lød det: ”Guds rige kommer ikke, så man kan iagttage det..” Så hvad nytter det da at studere, følge og iagttage tegnene?

Nok skal vi være opmærksomme på og tolke tidens tegn, men vi skal ikke dyrke dem eller fortabe os i dem. Tegnene kan blot minde os om, at denne verden skal gå til grunde. De skal få os til at løfte hovedet med håb og forventning om Jesu genkomst. Men håbet kan tegnene ikke give os. Håbet lever i stedet som en skjult understrøm i troen. Fyldt med kraft og poesi.

Kaj Munk skildrer det meget personligt i en prædiken til 2. søndag i advent i 1941:

For 15-16 år siden stod jeg en perlende sommermorgen i min have, aldeles fortabt i livets dejlighed. Da hørte jeg på én gang en underlig tone i luften, og jeg tænkte: Det skulle dog vel aldrig være Herren, der kommer igen?

Det viste sig nu senere hen, at redningsbåden ved havet holdt øvelse, og det var en raket, der var fyret af. Men jeg hverken lo ad mig selv eller skammede mig. Jeg havde fået noget at vide om mig selv, jeg var glad for.

Og aldrig vil jeg glemme den følelse af lykke, der greb mig ved muligheden for, at det kunne være Ham selv.

Skønnere, synes jeg ikke, den skønne sommermorgen kunne krones.

Selvom vi altså ved og tror, at denne verden skal gå til grunde, så skal vi ikke, som Noah, bygge en ark. Vi skal heller ikke tro, at overlevelsesudstyr kan hjælpe os, når jorden går under. Hvad skal vi da gøre? Min opfordring er kort og godt: Gå i kirke! Gå hen og lyt til det håb, som dér bliver forkyndt. Deltag i nadveren, hvor Jesus selv er til stede, og hvor vi oplever et glimt af Gudsriget og et levende håb.

Det kristne håb gør ikke fjern i blikket, men det gør os derimod klarsynet og nærværende. Søren Kierkegaard skriver et sted: ”Det gælder om at leve i evigheden og dog høre stueuret slå.” At leve i håbet og med evigheden for øje, mens man lever og forvalter dette liv frimodigt, glad og uden frygt og desperation, på trods af mørke, død og ødelæggelse. Det er kristnes gave og opgave.

Men se endelig filmen. Den er smuk, stille og solidarisk, og har mange fine detaljer og skæve vinkler, som kalder på både smil og eftertanke.

Steen Skovsgaard

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s