Påskens placering ?

Jeg blev i denne påske ringet om af P4 Sjælland, som ville høre, hvad jeg mente om et forslag, som en anglikansk biskop og andre har fremsat, om at lægge påsken fast på en bestemt dato. Hensigten skulle efter sigende være praktisk, så man hvert år kunne vide, hvornår det er påske. Som det er nu falder påsken som bekendt meget forskelligt, idet den indretter sig efter måneåret. I dag er påsken henlagt til den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Jeg sagde, at jeg godt ville være med til at drøfte det, men gjorde samtidig opmærksom på, at det ikke var noget, som man bare lige kunne ændre på. Der kunne være mange argumenter for og imod, som  jeg i hvert fald havde brug for at høre først, for at kunne tage stilling.

2. Påskedag fik jeg følgende mail, at min gode ven fængselspræst, Jesper Birkler:

”Jeg har et godt argument imod at give påsken en fast placering på kalenderen: Symbolikken! Julens placering ved vintersolhverv skal ses i sammenhæng med Johannes døbers ord: ”Han bør vokse, men jeg blive mindre”, akkurat som det sker ved hhv. vinter- og sommersolhverv. Det er der ganske vist ikke mange, der erindrer, når de holder Sankt Hans tale. Her er det mestendels et politisk (korrekt?) budskab, der formidles, men hvor man glemmer den kristne rod – cfr. Joh 12,46 m.fl.st. Tilsvarende med påsken. Der gemmer sig en dyb symbolik i, at dag og nat skal være lige lange og månen have været klarest skinnende, inden vi fejrer, at Mesteren blev levende efter at have været død. Det har intet at gøre med astrologi eller numerologi eller andre sværmeriske sysler, der dyrkes i nogle præstegårde. Det er symbolsprog, som knytter til ved kampen mellem lys og mørke. Lad mig erindre om, hvad der er det første, der står i bogen, der ligger på kirkens alter: ”Der skal være lys” (Gen 1,3), og hvad vi læser i noget af det fornemste, der overhovedet er skrevet i hele evangelielitteraturen: ”Lyset skinner i mørket” (Joh 1,5).

Seneste fejltrin var, da man for få årtier siden erklærede søndagen for ugens sidste dag, hvor man pustede ud – i stedet for at erindre om, hvordan søndagen som ugens første dag skulle farve de kommende dage med sit opstandelsesbudskab.

Mht. Julen blev 24. dec. for ikke mange år siden erklæret for helligdag – igen en leflen for kalenderdyrkelsen, og hvor resultatet ud over en ekstra fridag blev, at vi fik to sammenhængende helligdage med samme indhold.

Nu skal vi antagelig igen opleve manglende teologisk indsigt være bestemmende for et forsøg på om 8-10 år at lade en højtids placering være bestemt af kalenderdyrkelse. Det vil i givet fald også have konsekvenser for prædiketeksterne i Hellig 3 Kongerstiden og i slutningen af trinitatistiden.

En mulig debat om påskens placering kommer forhåbentlig til primært at dreje sig om påskens indhold, men også her sejler det i Folkekirken. Nogle præster tror jo på og forkynder, at opstandelsen ikke skete bogstaveligt; andre præster går åbenlyst ind reinkarnation, hvilket de endda fortsætter med efter at have været sendt til afkøling.

Symbolsproget er troens modersmål, men det bryder kalenderdyrkelsen sig ikke om!

Man tør slet ikke tænke på,hvad der ville ske, hvis det også blev foreslået at lægge ramadanen fast. Her ville hele det politisk korrekte establishment og parnas sikkert få tennisalbue af at slå korstegn for sig i et forsvar for muslimernes ret til at dyrke deres religion på dansk grund.”

Hvad mener mine facebook-venner? Og hvilken symbolsk betydning ser I i påskens placering?

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s