Du er ikke god nok, som du er!

Under overskriften: Kristendommen i ”synes-godt-om-samfundet” skriver Viggo Mortensen i præsteforeningens blad 30-31 mange gode ord til den unge præst – men så slutter han med flg. udsagn: ”Du er god nok. At Gud synes om dig, og Jesus elsker dig må være dig nok”. Og så henviser han til Guds ord til Paulus: ”Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed.”
Men de ord er jo netop ikke udtryk for, at Paulus var god nok, ligesom det da heller ikke var Paulus’ egen opfattelse eller erfaring, at han skulle være god nok. Tag blot ordene fra Rom 7 v. 18ff: ”Jeg ved, at i mig, altså i mit kød, bor der intet godt. Viljen har jeg, men udføre det gode kan jeg ikke. For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg.” Det er den erkendelse eller bekendelse, som fører Paulus videre til Kristus, så han kan sige: ”Jeg elendige menneske! Hvem skal fri mig fra dette dødens legeme? Men Gud ske tak ved Jesus Kristus, vor Herre!
Når Viggo Mortensen derfor kritiserer ”synes-godt-om-samfundet” – så var det måske mere på sin plads at kritisere opfattelsen af, at kristendommen skulle være en: ”Du-er-god-nok-som-du-er-religion”. At sige: Du er god nok, som du er – ligner det som nogle psykologer kan finde på at råde mennesker med lav selvfølelse til, nemlig at stille sig foran spejlet hver morgen og sige: ”Du er fantastisk!” Men det virker ikke, for man ved jo godt, at det er løgn. Derfor er der også en himmel til forskel på at sige: ”Du er god nok, som du er!” – og så at høre og tro ordene: ”Du er elsket, som du er!”
I et interview i Kristeligt Dagblad med forfatterskolens rektor, Pablio Llambias den 30. maj 2014 slutter han med at sige om en prædiken, som han hørte engang:
”Men den prædiken, der gjorde allermest indtryk på mig, turde slutte i mol. Det tør de færreste præster gøre, men jeg følte mig så genkendt, at det blev en slags dur i mig selv. For mens mange prædikener afsluttes med et budskab om, at du er god nok, som du er, fik denne her præst sine præstekolleger til at gispe, da han sluttede sin prædiken af med at sige: Du er ikke god nok, som du er, men du er velkommen alligevel.”
Steen Skovsgaard

Standard

2 thoughts on “Du er ikke god nok, som du er!

 1. Viggo Mortensen siger:

  Jeg har fået rigtig mange reaktioner på de fem klummer jeg skrev til Præsteforeningens Blad for et år siden, men som først er blevet trykt for nylig. Jeg er bl.a. blevet kritiseret for at prædike for meget lov, når jeg f.eks. påpegede at præsternes opgave idag er at skabe menighed og at det ikke er godt nok blot at betragte præstearbejdet som et job. Måske var det derfor jeg i den sidste fik skrevet en sætning rettet sjælesørgerisk til den enkelte præst spændt ud imellem alle embedets krav, at hun var god nok. Det fremstod som en udlægning af Paulus´ tale om, at min nåde er og skal være dig nok. Og det er for forkortet. Så Steen har ret i sin kritik. Men jeg havde jo hellere set, at biskoppen havde forholdt sig til det, der var klummens hovedpointe, at vi har fået en ny folkereligion i synes-godt -om-samfundet, som behøver et evangelisk modspil.
  Viggo.

 2. Kære Steen
  Tak for de dejlige og alt for sande ord. Vi mennesker bryder ikke om at høre vi ikke er gode nok men æder det råt når vi får at vide vi er gode nok. Og det er nok kirkens største problem at den er hold op med at fortælle sandheden, og så er den blevet overflødigt. Men tak fordi du minder os om at vi har brug for Guds ord.
  De kærligste hilsner

  Carsten Andersen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s