Guds tilgivelse – vores tilgivelse

I påsken 2016 er der for alvor sat fokus på tilgivelsen. Guds tilgivelse – og vores tilgivelse. Nogle vælger at skildre det forholdsvist enkelt, som at Gud altid vil tilgive os, og når vi er blevet tilgivet, så kan vi bedre opfylde buddet om at tilgive hinanden. Eller at Gud altid vil tilgive os, også når vi ikke kan eller vil tilgive hinanden.

Der er dog andre udsagn af Jesus, som viser, at det ikke er helt så enkelt eller overkommeligt. Fadervors femte bøn: Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, siger nemlig noget andet. Eftersætningen: som også vi forlader – er ikke en tids- eller følgemæssig slutning. Guds tilgivelse hænger nøjere sammen med vores tilgivelse, end vi kan være tilbøjelige til at tro eller har lyst til at høre. Og for at der ikke skal være i tvivl forklarer Jesus den femte bøn i Fadervor på følgende måde (Matt 6 vers 14-15): ”For tilgiver I mennesker deres overtrædelser, vil jeres himmelske fader også tilgive jer. Men tilgiver I ikke mennesker, vil jeres fader heller ikke tilgive jeres overtrædelser.”

Så Guds tilgivelse og vores tilgivelse er tættere forbundne, end vi kan være fristet til at tro. Måske er det også derfor, at den sjette bøn lyder: Led os ikke ind i fristelse.

 

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s